Matawan Environmental Commission

Meeting Agenda September 20, 2018

- I. <u>Call to Order 7:00pm</u>
- II. Member and Guest Sign-In
- III. Review and Approval of Prior Meeting Minutes
- IV. Guest Speaker 7:05 (15 min)
- V. <u>Member and Guest Reports on Affiliate Organizations 7:20 (30 min)</u>
 - a. Aberdeen Environmental Advisory Board (Dan)
 - b. Matawan Shade Tree (Larry)
 - September 1, 2018 Tree City USA
 - c. Planning Board (Sharen)
 - d. Bayshore Regional Watershed Council (Meredith)
 - e. Monmouth County Environmental Council (pending)
 - f. Matawan Town Council (Deana)
- VI. Reports on Special Events/Meetings Attended 7:50 (20 min)
 - a. July 21st and August 25th Lefferts Kayak Tours Attendance/Success Update
 - b. August 30th NY/NJ Baykeeper Open House & Ribbon Cutting
 - c. UPCOMING Matawan Day, Saturday, October 13, 2018
 - Discuss sponsorship of single use plastic art display (Dan)
 - Will the MEC have its own table, aside from pending single use recycling display
 - Will any Commission Members be around/available to assist on Matawan Day?
- VII. Old Business Progress Reports on Active Projects 8:10 (35 min)
 - a. Lefferts Waterfront Cleanup/Expansion/Nature Trail (Dan and Sharen)
 - b. Lefferts Kayak Tours
 - c. Signs Marking our Watershed (Meredith)
 - d. Community Garden (Dan, Jim, Larry & Anthony)
 - e. Rain Garden (Meredith, Anthony, Deana, Dan & Michele)
 - f. Tree City USA (Larry)
 - g. Sustainable Jersey for Schools Green Team School Garden (Dan)
 - Ordinance Update
 - Green Team Update
 - h. Solar Power for Matawan Borough and School System (pending)
 - i. Natural Resource Inventory (Adam)
 - Open Public Records Request Update
 - j. "The Independent" Update (Ginny)

VIII. New Business - 8:45 (10 min)

a. Upcoming Meetings and Project suggestions

IX. Open Floor - 8:55 (10 min)

X. Adjournment-~9:05

The next general meeting will be at 7:00 pm on October 9, 2018 at the Matawan Municipal Community Center.

* If discussion of previous sections go long New Business may be postponed to next meeting to make time for public inclusion.